Blog

Hap, slik, weg: waarom je de tijd moet nemen voor het eten

BLOG | 16 augustus 2022

Niet alleen weten wát je eet is belangrijk, maar ook hoe je eet. Want hoe gezond zijn jouw eetgewoonten eigenlijk? Tegenwoordig hebben we weinig aandacht voor hoe we eten. Een snelle hap heeft de voorkeur boven een maaltijd die met veel zorg is bereid. Wanneer we het druk hebben, heeft ons eetpatroon het vaak te verduren. We hebben dan geen tijd en energie om lang in de keuken te staan en besteden weinig aandacht aan wat op ons bord ligt. Ondanks je drukke bestaan is het echter belangrijk om tóch de tijd te nemen voor het eten.

Tijd-nemen-voor-eten

Mindful eten

We ontbijten met onze telefoon in de hand, verorberen onze lunch achter het bureau en laten het avondeten gedachteloos naar binnen glijden terwijl we op de bank voor de tv zitten. Hoe vaak schrok je je eten naar binnen zonder dat je het echt hebt geproefd? Mindful eten, door even stil te staan bij wat je naar binnen werkt, kan dan helpen om weer contact te maken met je eetgewoonten. Zet je zintuigen maar eens op scherp en verplaats je aandacht naar de smaken, geuren, kleuren en texturen van je maaltijd. Wat proef, ruik, zie en voel je?

Eetmomenten

Het loont ook om het aantal eetmomenten per dag bij te houden. Sla jij het ontbijt met regelmaat over of loop je de hele dag door te snacken? Op welke tijden eet jij je lunch of avondeten? Al deze gewoonten kunnen invloed hebben op je energieniveau (en productiviteit) gedurende de dag. Kijk daarom eens of een ander eetpatroon jou kan dienen. Hoe voel je je als je wél de tijd neemt voor een gezond ontbijt? Merk je dat je ’s middags vaak een dip hebt? Kijk dan eens of het helpt om wat meer gezonde vetten aan je lunch toe te voegen en wat eiwitten in plaats van voornamelijk koolhydraten (zoals brood).

Luister naar je lichaam

Wanneer je last hebt van vage klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, buik- of darmklachten, kan het ook goed zijn om je eetpatroon eens nader te onderzoeken. Luister dus naar je lichaam: hoe reageert je lichaam op bepaalde voedingsstoffen? Waar krijg je energie van, wat verdraagt je lichaam minder goed en waardoor ga je je lusteloos voelen?

Beter verteerbaar

Door je maaltijd gehaast naar binnen te werken, krijgt je lichaam niet de kans om voedingsstoffen goed op te nemen. Ook eet je vaak meer dan je nodig hebt, omdat je lichaam nog geen signaal heeft gehad dat je vol zit. Het spijsverteringsproces begint namelijk al in je mond, door de enzymen die vrijkomen bij het kauwen. Hoe langzamer je eet, hoe meer je kauwt, en hoe beter je het eten verteert. Wanneer je de tijd neemt voor het eten, zit je bovendien sneller vol, ben je langer verzadigd én geniet je meer. Genoeg reden om wat langer aan tafel te zitten dus!

Tips om langzamer te eten

  • Neem kleine hapjes, kauw goed en probeer elke hap bewust te proeven
  • Drink een glaasje water bij de maaltijd (maar drink niet te veel, want dan ga je minder goed kauwen)
  • Ga aan tafel zitten in plaats van op de bank voor de tv
  • Houd je aandacht bij je bord en vermijd afleidingen
  • Leg zo nu en dan even je mes en vork neer
  • Let op je ademhaling tijdens de maaltijd

Over AZ-co

Wil jij ook bewuster eten? Astrid Zwart van AZ-co ondersteunt je graag met persoonlijke coaching op het gebied van voeding gebaseerd op het Hormoonbalansprogramma. Zo kun je gericht toewerken naar een betere versie van jezelf aan de hand van een gezond en gebalanceerd eetpatroon.

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.