Blog

Darmklachten? Breng je leefstijl in balans!

BLOG | 5 juli 2022

Een op de vijf mensen heeft regelmatig last van darmklachten. Hieronder valt bijvoorbeeld buikpijn, een opgeblazen gevoel, een borrelende buik, problemen met ontlasting en verstopping. Vrouwen geven aan hier vaker last van te hebben dan mannen. Het is vaak niet eenvoudig om een oorzaak te vinden, maar het grootste deel van de tijd valt het te wijten aan een ongezonde leefstijl. Leefstijlcoach Astrid Zwart geeft advies!

Darmklachten

Evenwichtig eetpatroon

Bij darmklachten kijken we vaak als eerste naar je eetpatroon. Eet je gezond, gevarieerd en neem je genoeg vezels tot je? Daarnaast is het niet alleen belangrijk wat je eet, maar hoe je eet. Neem je tijd voor het eten, kauw je goed en eet je regelmatig? Wanneer je onregelmatig eet, kan dit de darmflora verstoren en klachten verergeren. Bovendien kunnen er door een eenzijdig eetpatroon tekorten aan bepaalde mineralen en vitamines ontstaan, waardoor de darmen niet optimaal werken. Ook kan het zijn dat je bepaalde voedselallergieën of intoleranties hebt waar je je niet bewust van bent, zoals een overgevoeligheid voor gluten in (vooral) tarwe.

Leefstijl in balans

Niet alleen een evenwichtige voeding, maar ook voldoende beweging en ontspanning is van belang. Voor een gezonde spijsvertering is een goede balans in je leefstijl erg belangrijk. Onvoldoende drinken, weinig lichaamsbeweging of slaap, maar ook te veel stress kan het darmverkeer ontregelen. Wanneer de balans zoekraakt, zijn je darmen vaak de eersten die het moeten verduren.

Blijf in beweging

Wanneer je kampt met darmproblemen, is sporten waarschijnlijk het laatste waar je hoofd (en buik) naar staat. Toch is het juist goed om te blijven bewegen, al is het maar een korte wandeling. Zorg dat je minimaal een half uur lichaamsbeweging per dag krijgt. Dit heeft grote voordelen voor je spijsvertering. Lichaamsbeweging bevordert namelijk de beweging van de darmen en voorkomt daarmee verstopping. Darmkrampen en een opgeblazen gevoel zullen hierdoor verminderd worden.

Stress

Zit je niet lekker in je vel of pieker je veel? Ook dat kan invloed hebben op je darmen. Er is namelijk een duidelijke wisselwerking tussen stress en spijsverteringsproblemen. Dat komt omdat de darmen en hersenen in directe verbinding staan met elkaar. De darmen worden daarom ook wel ‘het tweede brein’ genoemd. Bij acute of chronische stress wordt de spijsvertering stilgelegd. Ondertussen gebeurt er van alles in de buik. Gezonde darmbacteriën gaan verloren en het eten wordt langzaam verteerd, terwijl ziekteverwekkende bacteriën toenemen. Wanneer stressklachten aanhouden en je last hebt van chronische stress, kan dit bovendien leiden tot PDS (prikkelbaredarmsyndroom) of de ziekte van Crohn.

Leefstijltips

  • Eet voldoende vezelrijk eten: aardappelen, ongeschild fruit, bladgroente, noten, zilvervliesrijst, peulvruchten en volkoren granen
  • Mijd koolzuurhoudende dranken, snelle suikers, melkproducten, onrijp fruit, uien en fast food
  • Drink voldoende water om verstopping te voorkomen: vezels houden namelijk vocht vast
  • Overweeg een anti-inflammatoir dieet te volgen om ontstekingen te verminderen. Je eet dan weinig koolhydraten, veel vis, groente en fruit en antioxidantrijk voedsel zoals bessen, broccoli, citrusvruchten, tomaten, knoflook en groene thee
  • Blijven darmproblemen ondanks alle aanpassingen in je eetpatroon aanhouden? Laat je dan testen op intoleranties
  • Neem elke dag een moment van ontspanning: zet je telefoon uit, maak een wandeling of doe iets wat je leuk vindt
  • Zorg dat dat je op regelmatige tijden slaapt: een onregelmatig slaappatroon of slaaptekort verstoort hongersignalen in het lichaam
  • Lukt het je niet om de spanning los te laten? Stresscounseling helpt je om mindfulnesstechnieken te integreren in je leven en beter om te gaan met stress

Persoonlijke begeleiding

Kun je wel wat persoonlijke begeleiding gebruiken bij het aanpassen van je leefstijl? Leefstijlcoach Astrid Zwart van AZ-co voorziet je graag van advies op het gebied van voeding en stress. Je kunt bij haar terecht voor zowel coaching als counseling om je leefstijl weer in balans te krijgen en zo mentale en lichamelijke klachten te verminderen.

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.