Blog
Calorieën tellen: waarom niet?
Er zijn tegenwoordig verschillende telefoonapplicaties op de markt om bij te houden wat jouw calorie-inname op een dag inhoudt. Het klinkt efficiënt: door precies te tellen wat jij aan calorieën eet op een dag, krijg je inzicht in je consumptie. Maar is het wel echt zo zwart-wit?
Signalen negeren
Ten eerste is het tellen van calorieën in essentie gewoon… niet leuk. Als je braaf je calorieën gaat tellen, zou dat betekenen dat je elke slok drinken en elk ingrediënt in je maaltijd zou moeten uitrekenen. Dit draait erop uit dat je naast je drukke leventje bijna een extra parttimebaan hebt aan het tellen, meten en bijhouden van wat je allemaal eet op een dag. Helemaal niet leuk als je een keertje uit eten gaat en je meer zorgen maakt om de calorieën dan dat je van het eten geniet. Ook zijn calorieën helemaal niet zó belangrijk. Veel belangrijker is de kwaliteit van het voedsel dat jij consumeert.
Stress
Door je calorieën te tellen, kun je veel stress ervaren. Het kan het plezier van eten weghalen. Doordat je piekert over je inname, maakt je lichaam minder endorfine aan. Endorfine wordt ook wel het geluksstofje genoemd. Je gaat over elke hap voedsel nadenken en twijfelen en haalt waarschijnlijk minder plezier uit koken en voedsel bereiden. Hierdoor kun je veel stress ervaren over je voedselinname en je eetpatroon: dingen waar je vroeger waarschijnlijk nauwelijks tot geen stress van kreeg.
Eetstoornissen
Als je van jezelf een (licht) obsessief karakter hebt, kan het tellen van calorieën al snel doorslaan. Je bent bijvoorbeeld met niks anders bezig dan je calorieën tellen of stelt steeds lagere calorie-innames per dag. Doordat je er zo mee bezig bent ontwikkel je een (ongezonde) relatie met eten. In het ergste geval kan dit zich uiten in een eetstoornis. Wat begint als een interesse of een behoefte aan een betere gezondheid, kan dus gigantische impact hebben op je mentale en fysieke gezondheid.
Jojo-effect
Veel mensen beginnen aan een dieet, maar het lukt niet om dit vol te houden. Je lichaam kan namelijk niet voorgoed draaien op een dieet: het krijgt simpelweg te weinig calorieën en voedingsstoffen binnen om naar behoren te blijven functioneren. Ze zien korte tijd resultaat van hun dieet, maar al snel komen de kilo’s terug. Ja hoor, mislukt! Dit noemen we het jojo-effect.
De oorzaak
Het kan lijken dat een dieet op basis van calorieënrestrictie goede resultaten geeft, maar deze zijn nooit blijvend. In de eerste instantie is het namelijk alleen water, en later spiermassa, wat je kwijtraakt. Doordat je een aanhoudend calorietekort creëert, gaat je lichaam in overlevingsmodus. Je stofwisseling wordt trager en daarmee ook je vetverbranding. Het lijkt dus alsof je afvalt, terwijl dit op de lange termijn echt niet het geval is.
Wat werkt wel?
Duidelijk dus: calorieën tellen is absoluut niet de beste optie. Maar, wat moet je dan wel doen? Wat je doel ook is: afvallen, gezonder leven of een consistent eetpatroon – Astrid kan je ermee helpen. Astrid is gediplomeerd Voedingscoach en Stresscounselor. Zij helpt jou met een voedselplan maken dat past bij jouw levensstijl om jouw gezondheid naar een hoger niveau te tillen.