Blog

Calorieën tellen: waarom niet?

BLOG | 20 september 2022

Er zijn tegenwoordig verschillende telefoonapplicaties op de markt om bij te houden wat jouw calorie-inname op een dag inhoudt. Het klinkt efficiënt: door precies te tellen wat jij aan calorieën eet op een dag, krijg je inzicht in je consumptie. Maar is het wel echt zo zwart-wit?

calorieen

Signalen negeren

Ten eerste is het tellen van calorieën in essentie gewoon… niet leuk. Als je braaf je calorieën gaat tellen, zou dat betekenen dat je elke slok drinken en elk ingrediënt in je maaltijd zou moeten uitrekenen. Dit draait erop uit dat je naast je drukke leventje bijna een extra parttimebaan hebt aan het tellen, meten en bijhouden van wat je allemaal eet op een dag. Helemaal niet leuk als je een keertje uit eten gaat en je meer zorgen maakt om de calorieën dan dat je van het eten geniet. Ook zijn calorieën helemaal niet zó belangrijk. Veel belangrijker is de kwaliteit van het voedsel dat jij consumeert.

Stress

Door je calorieën te tellen, kun je veel stress ervaren. Het kan het plezier van eten weghalen. Doordat je piekert over je inname, maakt je lichaam minder endorfine aan. Endorfine wordt ook wel het geluksstofje genoemd. Je gaat over elke hap voedsel nadenken en twijfelen en haalt waarschijnlijk minder plezier uit koken en voedsel bereiden. Hierdoor kun je veel stress ervaren over je voedselinname en je eetpatroon: dingen waar je vroeger waarschijnlijk nauwelijks tot geen stress van kreeg.

Eetstoornissen

Als je van jezelf een (licht) obsessief karakter hebt, kan het tellen van calorieën al snel doorslaan. Je bent bijvoorbeeld met niks anders bezig dan je calorieën tellen of stelt steeds lagere calorie-innames per dag. Doordat je er zo mee bezig bent ontwikkel je een (ongezonde) relatie met eten. In het ergste geval kan dit zich uiten in een eetstoornis. Wat begint als een interesse of een behoefte aan een betere gezondheid, kan dus gigantische impact hebben op je mentale en fysieke gezondheid.

Jojo-effect

Veel mensen beginnen aan een dieet, maar het lukt niet om dit vol te houden. Je lichaam kan namelijk niet voorgoed draaien op een dieet: het krijgt simpelweg te weinig calorieën en voedingsstoffen binnen om naar behoren te blijven functioneren. Ze zien korte tijd resultaat van hun dieet, maar al snel komen de kilo’s terug. Ja hoor, mislukt! Dit noemen we het jojo-effect.

De oorzaak

Het kan lijken dat een dieet op basis van calorieënrestrictie goede resultaten geeft, maar deze zijn nooit blijvend. In de eerste instantie is het namelijk alleen water, en later spiermassa, wat je kwijtraakt. Doordat je een aanhoudend calorietekort creëert, gaat je lichaam in overlevingsmodus. Je stofwisseling wordt trager en daarmee ook je vetverbranding. Het lijkt dus alsof je afvalt, terwijl dit op de lange termijn echt niet het geval is.

Wat werkt wel?

Duidelijk dus: calorieën tellen is absoluut niet de beste optie. Maar, wat moet je dan wel doen? Wat je doel ook is: afvallen, gezonder leven of een consistent eetpatroon – Astrid kan je ermee helpen. Astrid is gediplomeerd Voedingscoach en Stresscounselor. Zij helpt jou met een voedselplan maken dat past bij jouw levensstijl om jouw gezondheid naar een hoger niveau te tillen.

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Astrid is een lieve en deskundige vrouw, waarbij je je snel op je gemak voelt. Ze luistert met aandacht naar je, en denkt met je mee. Ze gaf me oefeningen en opdrachten mee naar huis die bij mij zeer snel tot waardevolle inzichten en resultaat hebben geleid. Dank je wel Astrid voor de fijne gesprekken en dit snelle resultaat!

- Gerry

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.