Blog

Honger & hormonen: je trek stillen met goede voeding

BLOG | 13 september 2022

Gek hoe ons lichaam soms werkt: soms kunnen we uren zonder een maaltijd en soms hebben we na een uur alweer trek in eten of is er niks dat echt je trek stilt. Hierdoor eten we snel te veel om maar van die zeurende honger af te komen. Dit is natuurlijk niet helemaal de bedoeling en het kan zelfs op de lange termijn tegen je gaan werken, doordat je een bepaalde standaard zet voor je lichaam. Wat kun je doen dat wél echt helpt?

Leptine

Je voeding hangt, zoals je misschien al weet, heel nauw samen met je hormonen. Leptine is een hormoon dat erg belangrijk is voor je verzadigingsgevoel, ook wel hoe “gevuld” je je voelt na het eten. Het hormoon communiceert het naar jouw hersenen wanneer je genoeg gehad hebt. Als het goed gaat, wordt dit doorgespeeld naar de rest van je lichaam en zit je vol: je voelt je verzadigd.

Overproductie

Leptine wordt aangemaakt in de vetcellen. Heb je dus veel vet, dan wordt er ook veel leptine aangemaakt. Daardoor kan het systeem overbelast raken. De hersencellen die het signaal ‘stop met eten’ moeten ontvangen en doorgeven, worden dan ‘doof’ voor leptine. Je lichaam blijft denken dat je nog honger hebt. Dat heet leptineresistentie. Al word het vaak wel gedacht, je hoeft geen overgewicht te hebben om leptineresistentie op te bouwen, want het vet kan ook binnen je lichaam rond de organen zitten.

Ghreline

Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. Waar leptine ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt terwijl je eet, wekt ghreline juist de eetlust op en zorgt het voor een hongergevoel. Dit wordt aangemaakt in de maag, zodra deze leeg is. Er wordt ghreline aangemaakt en zodra je lichaam merkt dat er eten in zit, gaat het leptine aanmaken. Een heel vernuftig systeem, maar de balans tussen ghreline en leptine is regelmatig zoek bij mensen. Een van de redenen hiervoor is dat veel van de voeding die we consumeren, licht verteerbaar is door veel koolhydraten, waardoor we snel weer honger krijgen.

Uitgehongerd

Als je hormonen uit balans zijn, kan het heel goed zijn dat je ontzettend veel honger ervaart, óók als je net gegeten hebt. Hierdoor kan het lastig zijn om af te vallen of een gezonde hoeveelheid te eten. Het is dus niet nodig om het jezelf kwalijk te nemen als stoppen met eten niet lukt of als je regelmatig naar een snack grijpt. Het gaat niet om wilskracht, maar om het feit dat je lichaam écht denkt weer eten nodig te hebben.

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig ben je niet volledig onderworpen aan deze onbalans en dit hoeft ook zeker niet permanent te zijn! Je kunt je lichaam een handje helpen door je dag te starten met gezonde eiwitten en vetten en probeer zoveel mogelijk voedingsmiddelen te schrappen die glucose in je lichaam aanmaken. Probeer zo min mogelijk te snacken. Als je zin hebt in een snack, kun je het beste naar groenten uitwijken.

Een handje geholpen

Afvallen en/door gezonder eten kan best pittig zijn in je eentje. Zeker als je hormonen uit balans zijn, kan je lichaam meer tegen je werken dan met je. Vaak weet je niet goed waar je moet beginnen met een betere levensstijl. Astrid van AZ-co kan je hierbij helpen. Door middel van coachen kan ze je helpen je voeding en hormoonhuishouding beter in balans te brengen. Neem hier contact op!

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.