Blog

Last van stress? Laat het niet aan je vreten

BLOG | 29 september 2022

Voor de zoveelste keer zit je met je handen in het haar. Letterlijk en figuurlijk. Dat mailtje moet nog worden geschreven en verzonden, die klant moet nog gebeld worden, thuis moet er nog schoongemaakt worden, je baas wilde bellen vandaag. Het is een warboel in je hoofd. En zo gaat het al een aantal weken door. Langzamerhand begin je de gevolgen in je lichaam te voelen. Maar wat voor invloed heeft stress eigenlijk op je lichaam?

stress

Wat is stress?

Stress wordt gedefinieerd als het hebben van spanningen of druk. Er zijn verschillende soorten stress, namelijk acute en chronische stress. Acute stress is per definitie niet ongezond. Met deze vorm wordt je lichaam voorbereid op een noodsituatie. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk of een conflict op straat. Je lichaam maakt dan adrenaline en cortisol aan. Hierdoor word je alerter en ervaar je minder snel pijn. Je lichaam komt in de vecht-of-vluchtstand terecht. Omdat deze vorm van stress je helpt om op een noodsituatie te reageren en maar van korte duur is, heeft het niet gelijk gevolgen. Bij chronische stress is dit een ander verhaal.

Langdurige spanningen

Stel je voor dat je lichaam continu aanstaat. Je spieren staan op spanning, je hartslag klopt in je keel, je bloeddruk is hoog en je ademhaling is versneld. Bij chronische stress staat je lichaam voortdurend in deze stand. Chronische stress kan ontstaan door verschillende gebeurtenissen. Misschien zijn er problemen in je omgeving, relatie of werk? Of ervaar je pijnklachten? Wanneer je hier niet mee om weet te gaan, blijven de spanningen in je lichaam. Hierdoor worden er ook voor een te lange tijd te grote hoeveelheden stresshormonen aangemaakt.

Vrijkomende hormonen

Cortisol, adrenaline en noradrenaline zijn de belangrijkste stresshormonen. Alle drie worden ze afgegeven door de bijnieren. Door de aanmaak van adrenaline gaat je hartslag omhoog en krijg je een hogere bloeddruk. Ook verwijden de bronchiën in je longen zich, waardoor er meer zuurstof ingeademd kan worden. Noradrenaline heeft hetzelfde effect, met als bijkomstigheid dat je hersenen en zenuwstelsel sneller gaan werken. Cortisol komt vrij door de aanmaak van de eerste twee hormonen. Cortisol neemt het werk van adrenaline over en het is daarnaast ook een sterke ontstekingsremmer. Deze hormonen zijn zeer nuttig in een acute, stressvolle situatie. Maar op langere termijn kunnen ze juist gevaarlijk zijn.

Lichamelijke klachten

Zodra je lichaam aanhoudend stresshormonen aanmaakt, kunnen er verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen zijn de meest voorkomende effecten. Ook blijven je hartslag en bloeddruk hoog wanneer de stress in je lichaam blijft. Hierdoor vergroot je de kans op hart- en vaatproblemen. In je lichaam komt er daarnaast ook voortdurend energie vrij. Hierdoor wordt er meer insuline aangemaakt om je bloedsuikerwaarden weer stabiel te krijgen. Maar de extra insulineaanmaak zorgt voor een grote kans op diabetes 2. Je lichaam in balans krijgen is van groot belang!

Tips tegen stress

  • Zorg voor ontspanning. Ga bijvoorbeeld wandelen in de natuur of neem de tijd voor een hobby. Ook yoga of ademhalingsoefeningen kunnen helpen.
  • Slaap genoeg. Een goede nachtrust van zeven tot acht uur slaap is essentieel om stress tegen te gaan.
  • Beperk de inname van cafeïne. Die kop koffie een keer links laten liggen is zeker geen slecht idee. Cafeïne zorgt voor aanmaak van adrenaline en voor een onrustig, gespannen gevoel.
  • Creëer een gezond voedingspatroon. Voeding doet wonderen om je lichaam in balans te krijgen. Het herstelt je hormoonbalans en versterkt je immuunsysteem.

Over AZ-co

Heb jij last van stress en is je lichaam hierdoor uit balans? Als gediplomeerd stresscounselor help ik je graag om de balans te herstellen. Dit doe ik door middel van stresscounseling in combinatie met leefstijladviezen volgens het Hormoonbalansprogramma. Laat de stress niet langer meer de baas zijn over jouw lichaam!

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Astrid is een lieve en deskundige vrouw, waarbij je je snel op je gemak voelt. Ze luistert met aandacht naar je, en denkt met je mee. Ze gaf me oefeningen en opdrachten mee naar huis die bij mij zeer snel tot waardevolle inzichten en resultaat hebben geleid. Dank je wel Astrid voor de fijne gesprekken en dit snelle resultaat!

- Gerry

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.