Blog

Gezond eten? Pas op voor de valkuilen!

BLOG | 20 oktober 2022

Gezond eten is een stap dichter bij een gezond lichaam. Ook jij hebt je eraan overgegeven en je gooit je voedingspatroon over de kop. Je keukenkasten heb je leeg getrokken, zoet- en vettigheden in de prullenbak gegooid en de kasten volgepropt met gezonde producten. Je bent klaar om gezond te eten! Maar pas op, want er liggen ook valkuilen op de loer. Ik vertel je graag meer over de meest gemaakte fouten bij gezond eten.

gezond

Te snel resultaat verwachten

Je begint met volle moed aan je nieuwe voedingspatroon. Elke dag staat een weldoordachte maaltijdsalade of ander gezond gerecht op tafel. Maar na twee weken zie en voel je nog steeds geen verschil. Je verwachtte te snel resultaat. Het liefst gooi je nu de handdoek in de ring. Maar wat we vaak vergeten is dat het resultaat van gezond eten tijd kost. Blijf daarom volhouden. Voor je het weet gaan de eerste kilo’s er af, voel je je fitter of bruis je van energie.

Te veel verbieden

Een andere veelgemaakte fout is dat je jezelf te veel gaat verbieden. Je hebt het gevoel dat je extra streng moet zijn om het resultaat te halen. Je mag jezelf nooit meer belonen met een stukje chocolade. Je lievelingseten, wat misschien niet zo gezond was, moet van je menu af. Maar door jezelf te veel te verbieden, wordt de drang naar ongezond eten juist groter. Zorg dat je het woord ‘verbieden’ niet gebruikt. Je gaat hard aan de slag om zo gevarieerd, voedzaam en gezond mogelijk te eten. Eens in de zoveel tijd jezelf belonen met wat lekkers kan dan ook geen kwaad.

Doorslaan in clean eten

Het verleidelijke van ‘clean’ eten is dat je erin door kan slaan. Je vervangt bijvoorbeeld een lunch door een handje nootjes en een smoothie. Op die manier zal het afvallen wel sneller gaan, denk je. Maar clean eten is iets heel anders dan te weinig eten. Zorg dat je de belangrijke maaltijden op een dag altijd voedzaam en vullend maakt. Op die manier krijg je de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnen en blijf je zelf fit en gezond.

Focus op weegschaal

Wanneer jouw doel van gezond eten vooral afvallen is, heb je misschien de neiging om steeds op de weegschaal te gaan staan. De eerste kilootjes vliegen er vanaf en dat geeft een goed gevoel. Maar naarmate de tijd verstrijkt, zal het langzamer gaan. Als jij je vaak weegt en weinig resultaat ziet, zorgt dat ervoor dat je gedemotiveerd raakt. Je focus ligt te veel op de weegschaal. Laat die weegschaal maar staan en concentreer je liever op hoe fit en vitaal je je voelt en hoeveel energie je krijgt van je nieuwe eetgewoontes.

Lichaam in balans

Gezond willen eten is slechts de eerste stap. Het daadwerkelijk uitvoeren kan belemmerd worden door mentale valkuilen. Het is mijn passie om jou te helpen je lichaam in balans te krijgen. Ik ondersteun je met persoonlijke coaching op het gebied van voeding, gebaseerd op het Hormoonbalansprogramma. Zo kun je gericht toewerken naar een betere versie van jezelf aan de hand van een gezond en gebalanceerd eetpatroon. Zie ik je snel?

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.