Blog

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

BLOG | 4 oktober 2022

Op zijn tijd leren we nieuwe mensen kennen. Op werk stel je je voor aan een nieuwe collega. Of tijdens een avondje uit ontmoet je een leuke, nieuwe man of vrouw. Daarmee ga je een gesprek aan om meer te weten te komen over diegene. Maar er is ook nog een persoon die je kunt leren kennen, namelijk: jijzelf! Want hoe goed is jouw zelfinzicht eigenlijk? AZ-co vertelt je graag meer hoe jij jezelf écht kunt leren kennen.

zelfinzicht

Belang van zelfinzicht

Bewust zijn van je zelfinzicht is de basis voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Je weet wat je sterke en zwakke punten zijn. Je weet waar je interesses liggen, wat je ontwikkelingspunten zijn en welke doelen je nog wilt bereiken. Kortom: je krijgt een scherper beeld van jezelf. Wanneer je deze punten allemaal duidelijk voor ogen hebt, heeft dat een positieve invloed op je dagelijks leven. Het wordt bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker om werk uit te zoeken waar je gelukkig van wordt.

Reflecteren

Om meer zelfinzicht te creëren, zijn er verschillende stappen die je kunt zetten. Reflecteren is hier één van. We zijn geneigd om gehaast door het leven te gaan. Maar dit weerhoudt je van het daadwerkelijk leren kennen van jezelf. Sta daarom eens een moment stil bij de keuzes die je maakt. Blik ook eens terug op je eigen gedachten, gevoelens, motieven en gedrag. Grote kans dat je tot bepaalde inzichten komt, die helpen bij het ontwikkelen van zelfinzicht.

Feedback vragen

Een ander nuttige stap bij de ontwikkeling van zelfinzicht, is het vragen van feedback. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je een en al kritiek krijgt. Vraag daarentegen aan je omgeving om positieve en opbouwende feedback. Zo krijg je te horen wat voor beeld anderen van jou hebben. Wel is belangrijk om te onthouden dat dit niet per se de waarheid is. Blijf daarom ook hier reflecteren. Vergelijk bijvoorbeeld de antwoorden van je omgeving met je eigen en kijk of ze wellicht overeenkomen.

Jezelf vragen stellen

Jezelf leren kennen, vraagt ook om nieuwsgierigheid. Deze nieuwsgierigheid is namelijk goed te gebruiken bij persoonlijkheidsvragen. Vragen die je jezelf bijvoorbeeld kunt stellen zijn:

  • Wat zijn mijn waarden en overtuigingen?
  • Waar word ik gelukkig van?
  • Wat zou ik anders doen, als niemand mij zou veroordelen?
  • Waar sta ik nu zelf?
  • Wat is je grootste kracht en zwakte?
  • Heb ik werk waar ik genoeg energie van krijg?
  • Wat is mijn karakter?
  • Welke drie woorden omschrijven mij het best?

Hulp bij ontwikkeling zelfinzicht

Door deze stappen te volgen, kun je je zelfinzicht vergroten. Maar het is begrijpelijk dat het zetten van deze stappen niet altijd even makkelijk gaan. Naar jezelf kijken, blijft confronterend. Je vindt het wellicht lastig om antwoorden te vinden. Of loopt vast bij het reflecteren of het feedback vragen. Dat kan voor onrust en spanningen zorgen. Bij AZ-co help ik je dan ook graag verder.

Over AZ-co

Als gediplomeerd stresscounselor weet ik hoe lastig het kan zijn om zelfinzicht te ontwikkelen. We gaan er dan ook samen mee aan de slag, geheel op jou afgestemd en naar jouw gewenste tempo. Tijdens de sessie komt bewustwording aan bod, brengen we je doelen in kaart en kijken of er verandering nodig is in je gedrag. Met deze drie pijlers leer je je eigen gevoelens, motieven en valkuilen beter (h)erkennen. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact of maak een afspraak.

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Reviews

Astrid is een lieve en deskundige vrouw, waarbij je je snel op je gemak voelt. Ze luistert met aandacht naar je, en denkt met je mee. Ze gaf me oefeningen en opdrachten mee naar huis die bij mij zeer snel tot waardevolle inzichten en resultaat hebben geleid. Dank je wel Astrid voor de fijne gesprekken en dit snelle resultaat!

- Gerry

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.