Blog

Intuïtief eten: stop de strijd met je voeding!

BLOG | 2 september 2022

Ben je altijd maar bezig om op je eten te letten? Zat om over iedere calorie weer te twijfelen? Er is een andere manier om met je eten om te gaan. Dit is intuïtief eten. In plaats van dat je let op wat er in je eten zit, let je op wat het met je lichaam doet. In dit blog legt Astrid Zwart van AZ-co uit wat intuïtief eten is en hoe jij dit kunt toepassen.

Intuitief-eten

Steeds weer een schuldgevoel?

Calorieën tellen. Maaltijdplannen volgen. En wanneer je toch even ‘valsspeelt’ en een stukje taart mee eet op die verjaardag, voel je jezelf achteraf een beetje schuldig. Daar gaat al het werk van de afgelopen week, denk je dan. Je trekt de riemen aan en verscherpt je eigen regels; tijd om dat stukje taart weer te compenseren.

Dit is intuïtief eten

Er is een andere manier om met eten om te gaan: intuïtief eten. Dit houdt in dat je eigenlijk alles wat je weet en geleerd hebt over eten los kunt laten. Je houdt je niet bezig met diëten, calorieën tellen of mealpreppen. Je eet gebaseerd op de signalen van je lichaam. Betekent dit dat je eigenlijk gewoon kunt eten wat je wilt? Ja – maar met een kanttekening. ‘Eten wat je wilt’ klinkt namelijk snel als ongestoord ongezonde maaltijden nuttigen vol suikers en verzadigde vetten. Alleen daar ga je jezelf eigenlijk niet goed van voelen. Niet alleen doordat het getal op de weegschaal langzaam toeneemt, maar ook door hoe je lichaam erop reageert. Ga maar na: voel je jezelf beter na een wrap met groentes, of na een fastfoodmaaltijd?

Leren luisteren naar je lichaam

Intuïtief eten gaat dus niet over wát je precies eet, maar hoe je ermee omgaat. Je leert te luisteren naar je lichaam en de signalen die je van je lichaam krijgt. Je eet tot je verzadigd bent, niet tot je bord leeg is. Je eet wanneer je het gevoel hebt honger te hebben of wanneer je merkt dat je energie begint te dalen. Door intuïtief te eten kun je zo eten zonder schuldgevoel en voel je jezelf energieker en gelukkiger. Het is immers niet meer zo dat het dieet ‘mislukt’ of dat je ‘valsspeelt’: er zijn geen regels meer die je zou kunnen overtreden.

Adviezen voor intuïtief eten

  • Strijd niet langer met het eten. Deze strijd kun je eigenlijk niet winnen. Je houdt je altijd in en kunt moeilijk genieten van het eten. Dit is niet nodig. Door intuïtief te eten kun je de strijdbijl begraven.
  • Het is van groot belang om je lichaam te leren kennen en te voelen wat het nodig heeft. Wanneer zit je ‘vol’? Wanneer heb je eten nodig? Hoe vaak moet je eten op een dag? Pas als je de signalen van je lichaam hebt leren herkennen, kan je ook leren om anders met eten om te gaan.
  • Leer ook je lichaam kennen buiten het eten om. Signalen van je lijf veranderen wanneer je er anders mee omgaat. Hoe voel je jezelf na gesport te hebben? Voelt dit beter of juist niet? Ook lichaamsbeweging is geen ‘moetje’ meer, het gaat om hoe jij je hierbij voelt.
  • Geniet. Dat is misschien wel het belangrijkste. Er zijn ontzettend veel gezonde recepten die je kunt eten die je verzadigd en energiek laten voelen. Wil je eens iets ongezonds eten? Daar kun je ook van genieten.

Aan de slag!

Wil je meer informatie over intuïtief eten of andere manieren van met gezond eten omgaan? Vraag dan een consult aan bij AZ-co. Hierbij nemen we voedingsadviezen mee die je kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren. AZ-co is gespecialiseerd in drie pijlers van gezondheid: voeding, stress en beweging. Wanneer die drie in balans zijn, voel je jezelf gezond. Daar gaan we voor!

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Astrid is een lieve en deskundige vrouw, waarbij je je snel op je gemak voelt. Ze luistert met aandacht naar je, en denkt met je mee. Ze gaf me oefeningen en opdrachten mee naar huis die bij mij zeer snel tot waardevolle inzichten en resultaat hebben geleid. Dank je wel Astrid voor de fijne gesprekken en dit snelle resultaat!

- Gerry

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.