
Blog
Verborgen suikers: weet wat je eet (en drinkt)
Suiker. Het maakt ongetwijfeld een groot deel uit van ons eetpatroon. Zeker vroeger, toen een schep suiker meer of minder geen punt was. Tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust wat een suikerijk dieet met ons lichaam (en onze geest) kan doen. Zelfs als we proberen om de suikerconsumptie binnen de perken te houden, door weinig te snoepen en de frisdrank te laten staan, zul je je erover verbazen hoeveel suiker je dagelijks tot je neemt. De supermarkt zit namelijk boordevol verborgen suikers. Weet daarom wat je eet én drinkt.

Misverstanden
Er bestaan nogal wat misverstanden over suikers. Veel mensen denken dat natuurlijke suikers een andere werking hebben op het lichaam dan bijvoorbeeld witte kristalsuiker. Mensen die graag minder suiker willen eten, laten zich dan verleiden door claims als ‘suikervrij’ of ‘geen toegevoegde suikers’. Ondertussen zitten deze producten boordevol andere zoetmakers, die vaak onder een schuilnaam op het etiket staan. Denk bijvoorbeeld aan glucose(fructose)stroop, maisstroop, dextrose, agavesiroop, palmsuiker of diksap. Een suikerarm product kan overigens nog steeds maximaal 5 gram suiker per 100 gram bevatten.
Geraffineerd of ongeraffineerd
Je kunt suikers onderverdelen in verschillende categorieën. Geraffineerde suikers zijn bewerkte suikers die je herkent aan ingrediëntnamen die eindigen op -ose. Ongeraffineerde suikers zijn onbewerkte suikers uit de natuur, zoals honing, ahornsiroop of kokosbloemsuiker. Daarnaast zijn er ook (natuurlijke en semi-synthetische) zoetstoffen zoals groene stevia, xylitol en erythritol.
Suiker is suiker
Hoewel natuurlijke zoetstoffen op het eerste oog gezonder lijken, worden alle suikers hetzelfde verwerkt door het lichaam. Ongeraffineerde suikers worden dan wel herkend door het lichaam als voedingsstof, maar vaak bestaan deze stoffen uit weinig meer dan fructose en sucrose, wat weer slecht is voor je lever en je bloedsuikerspiegel. Ook als je consequent veel fruit eet (meer dan 300 gram per dag), krijg je te veel suikers binnen, wat schadelijk kan zijn.
Hormonen en energie
Sommige suikerrijke, onbewerkte producten, zoals fruit, zijn gezond en bevatten nuttige voedingsstoffen. Het eten van deze suikers in hun natuurlijke vorm is niet per se schadelijk. Ze geven ons snel energie én een dopamineboost (dus een beter humeur). Het slechte nieuws is dat we er al snel te veel van eten, omdat we suiker van nature lekker vinden. Er ontstaan dan te grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en daarmee ook in je energieniveau en hormoonspiegels. Dat kan ertoe leiden dat je depressieve klachten krijgt en je je vaak vermoeid voelt.
Onschuldige producten?
Suikervrij eten is eigenlijk onmogelijk. Zelfs de meest onschuldig lijkende producten bevatten suiker. Denk bijvoorbeeld aan diepvriesfruit, zuivelproducten, ontbijtgranen en bewerkte vleeswaren. Als je alles bij elkaar optelt, zul je zien dat je met gemak boven de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag uitkomt. Voor volwassen vrouwen is de maximale dosis bijvoorbeeld 50 gram en dan gaat het dus om alle suikers, ook die uit natuurlijke producten.
Tips om te minderen met suiker
- Laat je lichaam wennen aan minder zoetigheid. Als je je zoete trek probeert te stillen met natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld fruit, houd je je verslaving in stand.
- Hoe meer het product bewerkt is, hoe groter de kans dat er veel toegevoegde suikers in zitten. Probeer dus zo veel mogelijk puur en onbewerkt te eten.
- Voeg vezels en gezonde vetten toe aan de maaltijd om de opname in het lichaam te vertragen, om te voorkomen dat de bloedsuiker snel stijgt. Voorbeelden zijn zoete aardappelen, vette vis (o.a. zalm, makreel), granen (o.a. quinoa, haver, boekweit) en peulvruchten.
- Let ook op wat je drinkt: als je thee met suiker, smoothies of sportdrankjes drinkt, krijg je al snel meer dan je dagelijkse hoeveelheid suikers binnen.
Over AZ-co
Wil je meer weten over de invloed van suiker op je gezondheid en hormonen? Of wil je tips om je suikerinname te beperken? Astrid Zwart van AZ-co ondersteunt je graag met persoonlijke coaching op het gebied van voeding gebaseerd op het Hormoonbalansprogramma. Zo kun je werken aan een vitaal en gebalanceerd leven met meer energie.