Blog

Verborgen suikers: weet wat je eet (en drinkt)

BLOG | 1 augustus 2022

Suiker. Het maakt ongetwijfeld een groot deel uit van ons eetpatroon. Zeker vroeger, toen een schep suiker meer of minder geen punt was. Tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust wat een suikerijk dieet met ons lichaam (en onze geest) kan doen. Zelfs als we proberen om de suikerconsumptie binnen de perken te houden, door weinig te snoepen en de frisdrank te laten staan, zul je je erover verbazen hoeveel suiker je dagelijks tot je neemt. De supermarkt zit namelijk boordevol verborgen suikers. Weet daarom wat je eet én drinkt.

suiker

Misverstanden

Er bestaan nogal wat misverstanden over suikers. Veel mensen denken dat natuurlijke suikers een andere werking hebben op het lichaam dan bijvoorbeeld witte kristalsuiker. Mensen die graag minder suiker willen eten, laten zich dan verleiden door claims als ‘suikervrij’ of ‘geen toegevoegde suikers’. Ondertussen zitten deze producten boordevol andere zoetmakers, die vaak onder een schuilnaam op het etiket staan. Denk bijvoorbeeld aan glucose(fructose)stroop, maisstroop, dextrose, agavesiroop, palmsuiker of diksap. Een suikerarm product kan overigens nog steeds maximaal 5 gram suiker per 100 gram bevatten.

Geraffineerd of ongeraffineerd

Je kunt suikers onderverdelen in verschillende categorieën. Geraffineerde suikers zijn bewerkte suikers die je herkent aan ingrediëntnamen die eindigen op -ose. Ongeraffineerde suikers zijn onbewerkte suikers uit de natuur, zoals honing, ahornsiroop of kokosbloemsuiker. Daarnaast zijn er ook (natuurlijke en semi-synthetische) zoetstoffen zoals groene stevia, xylitol en erythritol.

Suiker is suiker

Hoewel natuurlijke zoetstoffen op het eerste oog gezonder lijken, worden alle suikers hetzelfde verwerkt door het lichaam. Ongeraffineerde suikers worden dan wel herkend door het lichaam als voedingsstof, maar vaak bestaan deze stoffen uit weinig meer dan fructose en sucrose, wat weer slecht is voor je lever en je bloedsuikerspiegel. Ook als je consequent veel fruit eet (meer dan 300 gram per dag), krijg je te veel suikers binnen, wat schadelijk kan zijn.

Hormonen en energie

Sommige suikerrijke, onbewerkte producten, zoals fruit, zijn gezond en bevatten nuttige voedingsstoffen. Het eten van deze suikers in hun natuurlijke vorm is niet per se schadelijk. Ze geven ons snel energie én een dopamineboost (dus een beter humeur). Het slechte nieuws is dat we er al snel te veel van eten, omdat we suiker van nature lekker vinden. Er ontstaan dan te grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en daarmee ook in je energieniveau en hormoonspiegels. Dat kan ertoe leiden dat je depressieve klachten krijgt en je je vaak vermoeid voelt.

Onschuldige producten?

Suikervrij eten is eigenlijk onmogelijk. Zelfs de meest onschuldig lijkende producten bevatten suiker. Denk bijvoorbeeld aan diepvriesfruit, zuivelproducten, ontbijtgranen en bewerkte vleeswaren. Als je alles bij elkaar optelt, zul je zien dat je met gemak boven de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag uitkomt. Voor volwassen vrouwen is de maximale dosis bijvoorbeeld 50 gram en dan gaat het dus om alle suikers, ook die uit natuurlijke producten.

Tips om te minderen met suiker

  • Laat je lichaam wennen aan minder zoetigheid. Als je je zoete trek probeert te stillen met natuurlijke suikers uit bijvoorbeeld fruit, houd je je verslaving in stand.
  • Hoe meer het product bewerkt is, hoe groter de kans dat er veel toegevoegde suikers in zitten. Probeer dus zo veel mogelijk puur en onbewerkt te eten.
  • Voeg vezels en gezonde vetten toe aan de maaltijd om de opname in het lichaam te vertragen, om te voorkomen dat de bloedsuiker snel stijgt. Voorbeelden zijn zoete aardappelen, vette vis (o.a. zalm, makreel), granen (o.a. quinoa, haver, boekweit) en peulvruchten.
  • Let ook op wat je drinkt: als je thee met suiker, smoothies of sportdrankjes drinkt, krijg je al snel meer dan je dagelijkse hoeveelheid suikers binnen.

Over AZ-co

Wil je meer weten over de invloed van suiker op je gezondheid en hormonen? Of wil je tips om je suikerinname te beperken? Astrid Zwart van AZ-co ondersteunt je graag met persoonlijke coaching op het gebied van voeding gebaseerd op het Hormoonbalansprogramma. Zo kun je werken aan een vitaal en gebalanceerd leven met meer energie.

Ook interessant voor jou

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.