Blog

Je hormonen in de menopauze

BLOG | 15 september 2022

Je hormonen gaan twee keer in je leven totaal op de schop: tijdens de puberteit en tijdens je overgang. Tijdens de overgang neemt de voorraad eicellen in de eierstokken af, wordt er minder oestrogeen aangemaakt en dat is dan het het begin van je menopauze. Je hebt misschien last van opvliegers of nachtelijke zweetaanvallen, maar waarom? Wat gebeurt er met jouw lichaam na je 40e en hoe kan voeding jou dit proces door helpen?

menopauze

Wat voel ik?

Na je 40e levensjaar voelt het misschien meer alsof je lichaam tegen je werkt dan met je meewerkt. Zeker aan het begin van deze overgang zijn veelvoorkomende klachten:

  • Onregelmatige en/of hevige menstruaties
  • Slaapproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Warmte-aanvallen (of opvliegers)

80 van de 100 vrouwen geven aan last te hebben van de overgang. Niet gek dus, dat je een of meerdere van deze klachten ervaart. Veel vrouwen ondervinden ook angstgevoelens, gewichtstoename en prikkelbaarheid.

Je hormoonspiegel

Tijdens deze nieuwe levensfase gaat je lichaam op zoek naar een nieuwe hormoonbalans. Voor je 40e zijn de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron met elkaar in evenwicht. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de menstruatiecyclus. Ze zorgen er maandelijks voor dat de baarmoeder klaargemaakt wordt om een bevrucht eitje in te laten nestelen. Gebeurt dit niet, dan zorgen de hormonen ervoor dat het slijm afgevoerd wordt door middel van een menstruatie.

Ontstaan disbalans

Vanaf het 40e levensjaar neemt de aanmaak van deze hormonen af. De productie van progesteron daalt aanzienlijk sneller en stopt uiteindelijk helemaal, waardoor er een disbalans ontstaat. Je lichaam heeft vaak enkele jaren nodig om deze balans terug te krijgen. Je bent echter niet volledig onderworpen aan deze verandering. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld al dat vrouwen die meer groenten en fruit aten, 19% minder opvliegers ervoeren.

Voeding helpt!

Je voeding kan helpen je hormonen in balans te brengen en hiermee je menopauze wat makkelijker te maken. Zo zijn bonen, kikkererwten en linzen bijvoorbeeld ontzettend goed om je hormoonbalans te helpen omdat ze vol zitten met foliumzuur, kalium, vitamine B, magnesium en ijzer. IJzer, calcium en vitamine C helpen je vitaliteit en sterke botten te behouden. Voeding is zo belangrijk omdat het dus heel nauw samenhangt met je hormonen: de hoofdrolspelers in de menopauze!

Aanpakken, die handel!

Astrid van AZ Co helpt je graag met het aanpakken van deze hormonale disbalans. Dit gebeurt door middel van coaching. In de eerste instantie zal een consult plaatsvinden, om te kijken naar de huidige staat van de hormoonhuishouding. Aan de hand hiervan wordt advies op maat gegeven. Door voldoende te bewegen, leren om te gaan met stress en door de juiste voedingen te consumeren, kun je je lichaam een handje helpen de hormonen weer (sneller) in balans te krijgen.

Kom met Astrid in contact om te beginnen aan een gezonde, vitale en ontspannen levensstijl.

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Astrid is een lieve en deskundige vrouw, waarbij je je snel op je gemak voelt. Ze luistert met aandacht naar je, en denkt met je mee. Ze gaf me oefeningen en opdrachten mee naar huis die bij mij zeer snel tot waardevolle inzichten en resultaat hebben geleid. Dank je wel Astrid voor de fijne gesprekken en dit snelle resultaat!

- Gerry

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.