Blog

Waarom ‘ff snel’ eten zo slecht voor je is

BLOG | 23 september 2022

Je hebt een strakke planning en vindt ergens op de dag vijf minuten om wat te eten. Snel werk je je boterham naar binnen zonder het echt te proeven en binnen een uur heb jij weer honger. Wanneer we het druk hebben nemen we vaak niet de tijd om te koken of goed voor onze maaltijd te gaan zitten. Is het wel zo goed om snel te eten, of is dat iets waar je gewoon echt even de tijd voor moet nemen?

snel-eten

Beter voor de spijsvertering

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op de bank die pizza achterover drukt, maar hoe snel je eet is wel een belangrijk onderdeel van jouw voedselverwerkingsproces. Terwijl jij op je eten kauwt komt er namelijk speeksel vrij, wat dan weer de spijsvertering in gang zet. Neem je écht de tijd om te kauwen, dan verteert je lichaam het eten beter en kan het de nodige voedingsstoffen ook goed opnemen. Snel eten dwarsboomt dit proces en kan voor gasvorming zorgen.

Het smaakt beter

Door snel te eten, proef je minder van het eten dat je consumeert, wat leidt tot een minder verzadigd gevoel. Ga even echt voor je maaltijd zitten. Leg je telefoon aan de kant en geef de onverdeelde aandacht aan je eten. Laat je niet afleiden door berichtjes, de televisie, een magazine of boek. Doordat je actief bezig bent met de geuren, smaken en texturen van je eten geniet je er meer van en geeft het je nieuwe energie. Het beste kun je echt aan tafel gaan zitten en de TV uitzetten. Door van langzaam eten een gewoonte te maken, past je lichaam zich aan en zul je merken dat je minder snel weer honger hebt.

Je helpt je hormonen

Als je een emotionele dag hebt gehad, wil je waarschijnlijk niks liever dan een bak ijs en een filmpje. Onze emoties en hormonen hangen nauwer samen dan we misschien beseffen. Leptine is bijvoorbeeld een hormoon dat ervoor zorgt dat honger verdwijnt en dat je je verzadigd voelt. Ghreline is een hormoon dat je juist hongerig maakt. Normaal gesproken houden die twee hormonen elkaar netjes in balans. Maar omdat wij bij stress gaan emotie-eten met sterk bewerkte, suikerrijke en vette voeding, die onder andere deze hormonen uit balans brengen, raakt onze hormoonbalans verstoord. Door te leren beter met stress en emoties om te gaan en gezondere, onbewerkte voeding te gaan eten, kunnen we de balans weer herstellen.

AZ-co

Bij AZ-co kan ik jou helpen je hormoonbalans weer stabiel te krijgen. Als je hormonen niet in balans zijn, heeft dit invloed op jouw hongergevoel, maar ook op je energieniveau en humeur. Wanneer je hormonen in balans zijn, is je lichaam sneller verzadigd en zul je merken dat het makkelijker is om af te vallen. We gaan hier samen mee aan de slag door een plan op te stellen. Ik begeleid je stap voor stap en stem de behandelmethode af aan de hand van jouw wensen en benodigdheden. Maak nu een afspraak!

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.