Blog

Vet gezond? De invloed van (gezonde) vetten

BLOG | 26 augustus 2022

Kun je vetten het beste zo min mogelijk eten? De meeste voedseladviezen raden dit wel aan. Maar moet je vetten dan vooral vermijden? Dat niet! Je hebt vetten nodig om je gezond te voelen en te zijn. Astrid Zwart van AZ-Co vertelt over de rol van vetten in je gezondheid en je hormoonbalans en stelt een aantal fabels aan de kaak.

Gezond-voeding

‘Vetten kun je maar beter vermijden’

Een uitspraak die veel wordt gehoord, zeker als mensen graag wat gewicht willen verliezen. Maar vet is niet de oorzaak van overgewicht, suiker en geraffineerde koolhydraten spelen daar een veel grotere rol in. Vetten kunnen juist heel gezond zijn. Sterker nog: je hebt vetten nodig om je lichaam goed te laten werken. Zeker je ogen, hersenen en spieren hebben vetten nodig uit je voeding. En hoewel nog steeds wordt beweerd dat verzadigd vet slecht is vanwege de cholesterol, wordt het steeds duidelijker dat de hoeveelheid cholesterol nauwelijks toeneemt door het eten van verzadigd vet. Het wordt grotendeels door ons lichaam zelf aangemaakt om er o.a. onze geslachtshormonen uit te maken: oestrogeen, progesteron, DHEA, testosteron, maar ook het stresshormoon cortisol.

’Onverzadigde vetten zijn gezond’

Vaak worden onverzadigde vetten ‘gezond’ genoemd, maar dat is te simpel gedacht. Het verschil tussen de vetsoorten zit hem in de scheikundige structuur. Onverzadigde vetten bevatten onverzadigde (dubbele) ‘bindingen’, verzadigde vetten bevatten verzadigde (enkele) bindingen. Onverzadigde vetten met complexere bindingen zijn gevoeliger voor beschadiging door zuurstof (oxidatie). Dat effect wordt versterkt wanneer deze vetsoorten verhit worden. Hoe complexer de bindingen, hoe groter het effect. Deze geoxideerde vetten kun je maar beter vermijden.

’Alle onverzadigde vetten kun je zorgeloos eten’

Onverzadigde vetten kun je onderverdelen in omega-3, omega-6 en omega-9. In ons dagelijkse dieet krijgen we veel omega-6 binnen, doordat veel voedsel bewerkt is met plantaardige olie. Maar omega-6 werkt ontstekingsbevorderend, wat uiteraard niet voordelig is voor het lichaam. Een betere verhouding tussen de hoeveelheid omega-3, wat juist ontstekingsremmend werkt, en omega-6 kan veel gezondheidsvoordelen hebben. Omega 9, ofwel oliezuur, is wel erg gezond en zit vooral in avocado en olijfolie. Omega 9 kan o.a. LDL-cholesterol verlagen, het werkt ontstekingsremmend en gaat leververvetting tegen.

’Verzadigde vetten zijn ongezond’

Verzadigde vetten vind je vooral in dierlijke producten, zoals vet vlees, kip en roomboter. Maar ook kokosolie en palmolie zijn verzadigde vetsoorten. Mogelijk gaan al je alarmbellen af bij het woord ‘verzadigd’. Niet vreemd, lang is verkondigd dat dit het zogenaamde ‘ongezonde’ vet is. Maar onderzoek en voortschrijdend inzicht heeft aangetoond dat ook dit niet een op een klopt. Je kunt deze vetten namelijk heel goed gebruiken bij verhitting, aangezien ze niet of nauwelijks oxideren. Een gematigd gebruik van dit type vet is daarom niets om je zorgen over te maken.

Is elke vetsoort nodig in je dieet?

Een goede balans in je inname van onverzadigde en verzadigde vetten, draagt bij aan een gezond dieet. Wel is het belangrijk om op een specifiek type vet te letten: transvetten. Deze vetten zijn namelijk uitgesproken ongezond. Ze verhogen onder meer de kans op hart- en vaatziektes. Transvetten ontstaan door een proces waarbij plantaardige vetten van vloeibare naar een vaste structuur veranderen. Je vindt deze vetten in frituurvet, gebak, koek, chips en andere snacks.

Persoonlijke hulp bij AZ-Co

Wil je meer weten over gezonde vetten of een gezond voedingspatroon? Astrid Zwart van AZ-Co helpt je graag verder. Met een persoonlijk consult of coachingstraject helpt ze je gezonde keuzes te maken, gebaseerd op wat jouw lichaam nodig heeft. Zo leef je een gebalanceerd leven, vol energie!

Plan nu jouw eerste afspraak!

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.