Blog

Chronische vermoeidheid: zo krijg je je energie weer terug

BLOG | 8 juli 2022

Een nieuwe dag is aangebroken, maar jij bent nog uitgeput van de dag daarvoor. Eigenlijk lever je al geruime tijd meer energie in dan jouw dagelijkse bezigheden je opleveren. Je ledematen voelen zwaar aan en je tilt jezelf met veel moeite uit bed. Elke stap die je zet wordt belemmerd door het gevoel van een te volle rugzak. Kortom: je dagelijks leven wordt beheerst door chronische vermoeidheid. Herkenbaar? Coaching helpt je inzicht te krijgen in je energie, zodat je weer met een opgeladen batterij door het leven gaat.

Vermoeidheid

Energiegevers en energievreters

Om je energie weer terug te vinden, is het goed om eens stil te staan bij jouw energiegevers en energievreters. Wanneer je denkt aan dat ene project dat op de planning staat, raak je dan enthousiast, of zit je er enorm tegenaan te hikken? Blijf je ja zeggen tegen de leuke plannen van je vriendin, terwijl de gedachte eraan je alleen maar vermoeider maakt? Zijn er bepaalde mensen in je leven die jou veel energie kosten? Schrijf eens op wat jou blij maakt en energie geeft, en bedenk daarna hoe vaak je ze eigenlijk doet. Doe daarna hetzelfde met de dingen die jouw energie opslokken.

Prioriteiten stellen

Nadat je een kritische blik hebt geworpen op je tijdsindeling, kun je prioriteiten gaan stellen. Zijn er taken die overbodig zijn en je van je to-dolijst kunt schrappen? Of zijn er misschien veel kleine taken die je eigenlijk makkelijk in een middag kunt klaren? Ruim je hoofd dan op door de kleinere taken gelijk op te pakken en te kijken welke onbelangrijke taken je kunt schrappen. Zo kun je je energie effectiever inzetten en onnodige stress vermijden.

Gedragsverandering

Soms is het echter niet zo gemakkelijk om jouw energie te hervinden. Je weet misschien niet meer hoe je moet ontspannen en wat je doelen zijn, of hebt uit het oog verloren waar jouw passie ligt. Coaching kan je dan helpen om meer zelfinzicht te krijgen: wat doe je, wat voelt niet goed en wil je dit? Vervolgens ga je je doelen in kaart brengen: wat wil ik en waar sta ik nu? Wat houdt je tegen om je doelen te bereiken en wat kun je anders doen? Pas wanneer je je bewust bent van de dingen die je doet en de gevolgen hiervan, kun je aan gedragsverandering gaan werken.

Gezonde gewoontes

Hieronder valt ook je slaap- en eetpatroon. Wanneer je laag in je energie zit, ben je meestal eerder geneigd om ongezonde keuzes te maken. Je hebt geen energie om gezond te koken en je eet je verdriet liever weg met fastfood dan een salade. Op de lange termijn levert dit weinig energie op, wat de ongezonde cyclus in stand houdt. Bovendien kunnen slaapproblemen hierin meespelen. Toch valt het vaak niet mee om jezelf  gezondere gewoontes aan te leren.

Stresscounseling

Coach Astrid Zwart van AZ-co kan je helpen om inzicht te krijgen in de patronen die jou telkens weer uitputten. Of je nu kampt met problemen op het werk, relatieproblemen of ziekte, verschillende stressoren kunnen de (energie)balans in de weg zitten. Stresscounseling kan daarom uitkomst bieden. Onder begeleiding leer je je eigen gevoelens, motieven en valkuilen beter (h)erkennen. Je leert hoe je beter bij jezelf kunt blijven en gaat weer leven in plaats van geleefd te worden.

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.