Blog

Blijf stress de baas in onzekere tijden

BLOG | 23 juni 2022

Onzekere tijden schudden je wakker. Een crisis, bijvoorbeeld. Misschien werk je nu wel thuis en speelt jouw hele wereld zich momenteel af in je woonkamer. Voor de een is dit hét perfecte moment voor bezinning en zelfreflectie, maar voor de ander kan zo’n situatie gepaard gaan met veel stress en zorgen. Het is daarom belangrijk om, helemaal nu, goed voor jezelf te zorgen.

stress

De functie van stress

Gezonde stress is helemaal niet verkeerd. Maar te veel stress wel. Nu je thuis zit heb je weinig écht contact met de buitenwereld. Misschien maak je je wel zorgen om je familieleden of ben je onzeker over het behouden van je werk en ben je continu aan het nadenken over de huidige situatie. Zelfreflectie kan goed zijn, maar te veel piekeren, nadenken en je zorgen maken kan ontzettend veel stress opleveren. En dit heeft een grote invloed op het vermogen van je lichaam om ziektekiemen af te weren. Een teveel aan stress kan je immuunsysteem behoorlijk verzwakken, terwijl een gezonde afweer nu juist precies is wat we nodig hebben nu. Gelukkig kun je vanuit je eigen woonkamer genoeg doen om die stress te verminderen en je immuunsysteem ook daardoor te versterken.

Het belang van sociale contacten

Sociale binding is ongeveer net zo belangrijk als slapen en eten. Vooral lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen zijn tijdens dit contact belangrijk, omdat deze ervoor zorgen dat je een meer compleet gesprek kunt voeren. Emoties en bedoelingen komen beter over en daardoor levert het gesprek meer voldoening op. Wanneer je persoonlijk contact tot een minimum moet beperken, kan het lastig zijn om voldoende sociaal contact te hebben. En een gebrek aan sociaal contact kan erge gevolgen hebben voor je stressniveau en daarmee dus voor je gezondheid.

Videochatten

Face to face contact heeft eigenlijk altijd de voorkeur, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Dus hoewel digitaal contact toch anders is dan een persoonlijk gesprek, is het wel belangrijk om voldoende contact te houden. Juist in deze moeilijke tijd is het van belang dat je je ei kwijt kan. Probeer daarom altijd te kiezen voor een videogesprek wanneer je bijvoorbeeld met vrienden of familie wilt praten. Het is misschien nog steeds niet hetzelfde als écht iemand zien en spreken, maar zo kun je wel letten op gezichtsuitdrukkingen, emoties en lichaamstaal.

Yoga en mindfulness

Ook yoga en mindfulness kunnen ervoor zorgen dat jij van je stress afkomt. Wanneer je veel stress, of misschien wel paniek, ervaart, is de kans groot dat details aan je aandacht ontsnappen en je eigenlijk alleen nog maar bezig bent met alle dingen die zich in je hoofd afspelen. Logisch, want je maakt je zorgen en weet niet wat de huidige situatie gaat brengen. Toch is het mogelijk de rust terug te vinden door middel van bijvoorbeeld yoga of mindfulness.

Creëer ruimte

Door dit te doen kun je ruimte in je hoofd creëren, waardoor je weer plek krijgt om je omgeving in zijn volledigheid in je op te nemen. Je maakt je zintuigen alert en staat stil bij de gewaarwordingen en gevoelens die je eerder niet meer kon ervaren. Je gaat als het ware stilstaan bij je mentale gezondheid. Je wordt rustiger, denkt helderder en krijgt een betere focus. De stress wordt zo teruggebracht naar zijn oorspronkelijke functie. Je lichaam en ook je immuunsysteem kunnen zich weer herstellen. Zo voorkom je dat je terecht komt in een neerwaartse spiraal van angst, stress en een slechter wordende gezondheid.

Wil jij van je stress af?

Ervaar jij momenteel veel stress en wil je meer informatie of tips? Neem dan contact op met Astrid van AZ-co. Ze biedt advies op maat aan over voeding, stress en beweging. Haar missie luidt ‘mensen begeleiden naar een gezonder, vitaler en meer ontspannen leven.’ Ze helpt je graag om een meer positieve draai aan de huidige situatie te geven.

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.