Blog

Hormonen uit balans? Zo herstel je het evenwicht!

BLOG | 30 juni 2022

Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit je hele lichaam ontregelen. Je merkt dat je vaker stemmingswisselingen krijgt, prikkelbaarder wordt en een rusteloos gevoel hebt. Je raakt snel uitgeput, maar bent te opgefokt om tot rust te komen. Ook zie je het vaak terug op de weegschaal, doordat er meer vet wordt opgeslagen. Laat het er daarom niet bij zitten en herstel het evenwicht met enkele veranderingen in je levensstijl.

Hormonen

Gebalanceerd eten

Voeding speelt een grote rol in de werking van je hormonen. Een tekort, of juist een teveel, aan bepaalde voedingsstoffen kan al een disbalans tot gevolg hebben. Het beste eetpatroon voor je hormonen is daarom gevarieerd en in balans. Eet vooral vers en onbewerkt voedsel, zoals groenten, fruit, vis, noten, volkoren- en zuivelproducten. Slechte invloeden op je hormonen zijn suikers en vetten, evenals nicotine, alcohol en cafeïne.

Vette hormonen

Heb jij wat meer buikvet? Deze vetcellen maken verschillende hormonen, die de stofwisseling kunnen verstoren. De insuline in je lichaam werkt dan minder goed, waardoor het lichaam er meer van aanmaakt. Je slaat hierdoor sneller vet op en je loopt meer kans op diabetes. Minder koolhydraten eten is dan een goed idee.

Aandacht voor je darmen

Wanneer je darmen blij zijn, ben jij dat meestal ook. De bacteriën en microben in je buik hebben namelijk een grote invloed op je weerstand, spijsvertering en humeur. Door de samenstelling van je darmmicroben te optimaliseren, herstel je je hormoonbalans. Met name vezelrijk en gefermenteerd voedsel met goede bacteriën, zoals yoghurt, kwark, zuurkool en kimchi zijn hiervoor geschikt. Naast de broodnodige vitaminen, is een goede vochtbalans van belang. Genoeg water drinken helpt je lijf makkelijker te herstellen en afvalstoffen af te voeren.

Ontspanning

Stress laat ook grote sporen achter in onze hormoonhuishouding. Door veel spanning in je lijf te hebben, nemen stresshormonen als cortison toe. Dit beïnvloedt je slaap, eetlust en immuunsysteem. Het is daarom essentieel om stress te verminderen en genoeg rust en ontspanning te zoeken.

Voldoende slaap

Een andere boosdoener is slecht slapen. Door steeds te laat naar bed te gaan of lang wakker te liggen, kom je niet aan genoeg slaap toe, waardoor je hormonen niet optimaal kunnen functioneren. Een betere slaaproutine en -ritme zorgt ervoor dat je hormonen beter hun werk kunnen doen.

Chemicaliën en hormonen

Ook kun je lichaamsvreemde hormonen via je voeding of huid binnenkrijgen. Deze cocktail aan chemische stoffen komt in ons lichaam terecht en brengt de hormonen in de war. Je vindt ze bijvoorbeeld in koemelk, cosmeticaproducten met parabenen, landbouwproducten waarbij bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en plastic verpakking. Probeer het gebruik van deze hormoonverstorende chemicaliën dus zo veel mogelijk te vervangen door een natuurlijk alternatief.

Coaching

Kun je wat meer hulp gebruiken bij het herstellen van de hormoonbalans? Astrid van AZ-co helpt je graag in balans te komen middels persoonlijke coaching. Je gaat dan samen op zoek naar het beste eetpatroon op basis van het Hormoonbalansprogramma. Zo leer je hoe je je leefstijl en gedrag in harmonie kunt brengen om zo weer tot een gezond en gebalanceerd lichaam te komen.

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.