Blog

Vakantietijd: kom jij nog tot echte ontspanning?

BLOG | 9 augustus 2022

Eindelijk is het vakantietijd. Je hebt er maandenlang naar uitgekeken en in je hoofd maak je er een paradijselijke voorstelling van. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kijkt uit naar een moment voor jezelf, om even helemaal tot rust te komen, te genieten en de dingen te doen waar je al zolang niet aan toekomt. Maar als je vervolgens in je hangmat of op je strandlaken ligt, maakt jouw hoofd nog steeds overuren. Je kunt maar niet tot ontspanning komen.

Verplichtingen

Vaak hebben we hoge verwachtingen van de vakantie en plannen we onze agenda helemaal vol, wat uiteindelijk meer druk oplevert dan ontspanning. Er blijft zo weinig tijd over om echt bij te komen. Het kan zelfs als een verplichting voelen om zoveel mogelijk leuke dingen te doen en tijd door te brengen met vrienden en familie.

Rusteloosheid

Als je lange tijd continu ‘aan’ staat, kan het moeilijk zijn om de knop om te draaien en in de relaxstand te komen. Wat je ook probeert, het rusteloze gevoel blijft. Je hebt het gevoel van alles te moeten doen, terwijl je lichaam duidelijk tegenstribbelt. Leg jezelf daarom geen druk op om dingen te moeten. Ga na waar je écht behoefte aan hebt en gun jezelf een dagje helemaal niets als je lichaam ernaar vraagt.

Wat geeft jou ontspanning?

Wat voor een ander ontspannend werkt, hoeft voor jou niet het geval te zijn. De een laadt op door even een moment voor zichzelf te nemen, terwijl de ander juist energie krijgt van het samenzijn met anderen. Daarom is het belangrijk om eerst te onderzoeken wat jou ontspanning geeft. Kom jij tot rust tijdens het lezen van een boek, geniet jij het liefst in de tuin van de zon of stap je liever op de fiets om je hoofd leeg te maken?

Geniet van kleine dingen

Ontspanning zit in kleine dingen. Je hoeft geen grootse dingen te ondernemen om lichamelijk en geestelijk tot rust te komen. Houd het daarom simpel en richt je aandacht op activiteiten die vertragend werken. Een wandel- of fietstocht in de nabije natuur kan een stuk meer ontspannen zijn dan een vakantie naar een ver oord. Een boek lezen geeft meer rust dan het lezen van je tijdlijnberichten op social media. En denk je dat je tot rust komt door te netflixen, dan kom je meestal bedrogen uit. Je hersenen krijgen namelijk veel prikkels binnen door tv te kijken. Je kunt dan beter een podcast luisteren, creatief bezig zijn of een puzzel doen.

Leg jezelf geen druk op

Vakantie betekent vrij zijn van verplichtingen. Het is dus niet de bedoeling dat je al je vrije tijd volstouwt met plannen. Plan eens een paar dagen ‘niksen’ in waarin je helemaal niets moet. Dus ook geen huishoudelijke klusjes. Alles wat voelt als een ‘moetje’ of waar je tegenop ziet, laat je op deze dag achterwege. Reserveer daarnaast wat tijd voor dingen die jou plezier én energie geven. Dat kan van alles zijn: sporten, tekenen, een museum bezoeken of wandelen in de natuur.

Over AZ-co

Wil je meer tips om beter te ontspannen? Astrid Zwart van AZ-co begeleidt jou graag met counseling. Je gaat dan op zoek naar de dingen die jou energie geven en krijgt meer zelfinzicht. Vervolgens kun je concrete doelen stellen om op weg te gaan naar een ontspannen en gebalanceerd leven.

Ook interessant voor jou

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.