De verborgen waarheid over verborgen suikers

Suiker kan soms zo lekker zijn. Maar je weet dat te veel suiker niet goed is voor je gezondheid. Vooral wanneer je een paar kilootjes wil kwijtraken. Dan probeer je er meer op te letten dat je niet naar snoep of junkfood grijpt. Dat is al een goed begin. Maar ook om allerlei andere gezondheidsredenen kun je suiker beter vermijden. Al is dat behoorlijk lastig, want in vele andere producten vind je ook suiker, zelfs als je denkt dat je gezond eet. Dit noemen we ook wel verborgen suikers.

Verschillende soorten

Suiker bestaat in verschillende vormen. Neem bijvoorbeeld van nature aanwezige suikers, die voorkomen in verschillende fruit-, groente- en zuivelproducten. Deze vorm van suiker is niet per se slecht voor je. Het gaat hier namelijk om volwaardige voedingsmiddelen met naast de van nature aanwezige suiker ook vitamines, mineralen, vezels, antioxidanten en water. Maar daarnaast worden suikers, zowel natuurlijke als geraffineerde, veelal extra toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen. Deze suikers zorgen voor de verslavende, zoete smaak van bepaalde voedingsmiddelen. Helaas zit veel suiker in gezond-lijkende producten verstopt.

Wat zijn verborgen suikers?

We hebben het hierbij over toegevoegde suikers. Dit zijn suikers en siropen die worden toegevoegd tijdens de productie van een voedingsmiddel. Vaak staan deze suikers met een andere (technische) naam vermeld op voedingsetiketten. Ze zijn vaak ook verwerkt in producten waar je het totaal niet van verwacht.

Hoe herken je ze?

Dit kan best lastig zijn. Hoe herken je ze dan? Hieronder vind je een greep uit de schuilnamen voor suiker waar je op kunt letten, maar er zijn er nog veel meer:

 • Verschillende woorden die aan het einde ‘ose’ bevatten. Denk aan glucose, galactose, fructose.
 • Diverse soorten stropen of siropen, zoals dadelsiroop, agavesiroop, honing, maisstroop.
 • Suikers met woorden ervoor. Vanillesuiker, druivensuiker, bruine suiker, kandijsuiker, maar ook karamel (gebrande suiker).

De geheimzinnige producten

Al deze soorten verborgen suikers zijn in kleine letters vermeld op de etiketten van de producten. Maar welke producten dat zijn, is een grote openbaring. Het zijn namelijk veel voedingsmiddelen die worden gezien als ‘gezond’:

 • Zuivelproducten
 • Brood, bepaalde crackers en ontbijtgranen
 • Vruchtensappen
 • Marinades, dressings en sauzen
 • Kant-en-klare producten
 • Frisdranken
 • Pindakaas en boter
 • Sport- en energierepen
 • Vlees en vleeswaren

Je lichamelijke gezondheid

Verborgen suikers vermijden is een lastige taak. Maar het is wel goed om er zoveel mogelijk op te letten. Waarom? Omdat suiker een behoorlijke weerslag op je gezondheid heeft. Suiker zorgt er namelijk niet alleen voor dat je makkelijk aankomt of gaatjes in je gebit krijgt, maar het verlaagt ook je weerstand. Dat betekent dat je vatbaarder bent voor virussen en bacteriën, maar ook andere ziektes. Geregeld grote hoeveelheden suiker binnenkrijgen, leidt tot gezondheidsproblemen als obesitas of hartproblemen.

Laaggradige ontstekingen

Suikerinname is daarnaast ook gelinkt aan laaggradige ontstekingen. Hierbij heb je in eerste instantie misschien niks door. Maar uiteindelijk kamp je met vermoeidheid, heb je stemmingswisselingen en minder zin in sociale activiteiten. Laaggradige ontstekingen zijn vaak het begin van grotere klachten, zoals diabetes type 2, obesitas, hart- vaatziekten, allergieën en schildklierklachten. Recentelijk is er ook onderzoek geweest naar de invloed van suikerinname op kanker. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat suiker een rol speelt bij de groei van kankercellen.

Hulp van AZ-co

Kortom: ga bewust en voorzichtig om met suikers voor een gezond lichaam. Dit is niet altijd even makkelijk om te realiseren. Zeker aangezien je vaak te maken hebt met verborgen suikers. Bewust omgaan met gezonde voeding hoef je niet alleen te doen, daar kun je hulp bij inschakelen. En daar help ik je bij AZ-co graag bij. Als gediplomeerd voedingscoach geef ik persoonlijk leefstijladvies over voeding, hormonen en stress. Drie sleutels om een gezond lichaam en een gezonde geest te creëren.

Heb jij behoefte aan begeleiding en een gezonder eetpatroon? Neem dan nu contact op voor meer informatie!

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.