Blog

Verslaafd aan stress? Het kan!

BLOG | 31 augustus 2022

Het liefst zou je het gevoel van je af willen gooien. Die opgejaagde, drukke stemming die steeds aanwezig lijkt te zijn in je lichaam. Maar eigenlijk heb je er geen tijd voor. Je bent ontzettend druk: werk en privé vragen veel van je en tijd voor jezelf blijft eigenlijk amper over. Stress is eigenlijk altijd wel in je lichaam aanwezig. Zodanig veel dat je er bijna aan gewend bent geraakt. Maar wist je dat je echt verslaafd kunt raken aan stress?

Altijd in de weer

Je kunt het gevoel krijgen dat je altijd bezig moet zijn. Steeds maar in de weer om alles af te krijgen en alle verschillende onderdelen van je leven in balans te houden. Je zit nauwelijks stil, maar stilzitten zat nooit echt in je aard. Het is ergens ook wel fijn om altijd bezig te zijn. Bijna alsof je er verslaafd aan bent!

Wat is stress eigenlijk?

Wanneer je een druk leven hebt, komt er toch vaak stress bij kijken. Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op intensieve gebeurtenissen. Wanneer je iets meemaakt waar je alle aandacht voor nodig hebt, zorgt je lichaam ervoor dat je in korte tijd je prestaties kunt verbeteren. Dit gebeurt doordat je lichaam direct adrenaline aanmaakt en vlak daarna ook cortisol, twee stresshormonen. Door deze hormonen aan te maken zorgt je lichaam ervoor dat je op korte termijn betere prestaties kunt leveren.

De voordelen van stress

Stress is in principe dus zo erg nog niet. Wanneer het nodig is, helpt je lichaam jou om beter te kunnen presteren. Je kunt bent alert, geconcentreerd en klaar om het probleem aan te pakken. Deze lichamelijke effecten kunnen best goed voelen. Het is een spontane golf van energie die over je heen komt. Wanneer je een presentatie geeft voor een groot publiek kan het zijn dat je jezelf vooraf hier erg druk over maakt. Maar wanneer je er staat, voel je je energiek en fit. Dat is adrenaline als gevolg van de stressreactie. Alleen is het wel belangrijk dat je lichaam de stress ook weer los kan laten. Wanneer stress te lang in je lichaam blijft zitten, oftewel, wanneer je te lang te veel cortisol in je lichaam hebt, kan dit tot klachten leiden.

Verslaafd aan stress

Je zou het woord ‘verslaving’ misschien niet snel associëren met stress. Verslaafd raak je eerder aan roken, suikers of andere middelen, niet aan onder druk staan. Toch kan je lichaam wel degelijk verslaafd raken aan een stressreactie. Dit gebeurt wanneer je vaak onder druk staat. Zo vaak dat je eigenlijk niet weet hoe het voelt om niet de druk te voelen. Alleen wanneer je vaak onder druk staat – bijvoorbeeld door veel deadlines of opdrachten die af moeten komen – blijft je lichaam altijd in de alerte modus. Dan kunnen er klachten ontstaan. Er zit namelijk een keerzijde aan stress. Om de extra aandacht en alertheid mogelijk te maken worden andere processen van je lichaam tijdelijk op pauze gezet.

Gevolgen van langdurig stress

Verschillende lichaamsprocessen gaan door langdurige stress minder goed werken. Je spijsvertering, immuunsysteem en afvoer van toxische stoffen krijgen allemaal een deuk. Op lange termijn kan dit erg schadelijk zijn voor je lichaam. Hierdoor krijg je last van klachten, zoals ontstekingen en pijnklachten maar ook prikkelbaarheid en negatieve emotionele stemmingen.

‘Afkicken’ van de stress

Hoe kom je weer van deze verslaving af? Daarvoor is het nodig om langzaam de stress in je lichaam weer los te laten. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Wanneer je gewend bent altijd bezig te zijn, kan het heel onrustig voelen om ineens los te laten dat je ‘iets’ moet doen. We hebben deze adviezen die je kunt toepassen om je stressniveau te verlagen:

  • Let op je voeding, levensstijl en slaapritme. Stress zorgt ervoor dat je sneller ongezond eet en slechter slaapt. Let dus op dat je gevarieerd en gezond blijft eten en een vast slaapritme vasthoudt. Dit kan helpen om stress te verminderen en te laten oplossen.
  • Schrijf op wat je voelt en wanneer je het voelt. Wanneer sta je onder veel druk? Welke klachten treden hierbij op? Zo leer je luisteren naar de signalen van je lichaam en geest.
  • Wees aardig voor jezelf. Je hebt elke dag ontzettend veel gedachtes, maar niet alles wat je denkt hoeft ook te kloppen. Probeer negatieve gedachtes zo veel mogelijk te laten varen en geef jezelf complimenten. Vier je successen, daar zijn ze voor.
  • Zet je telefoon op stil. Mobieltjes bieden de optie altijd bereikbaar te zijn, waardoor je het gevoel kan krijgen dat je dus ook altijd bereikbaar móet zijn. Af en toe kun je best even wat me-time pakken en je telefoon op stil zetten. Belangrijke berichten lees je later wel.

Over AZ-CO

Astrid Zwart van AZ-Co is gediplomeerd voedingscoach en stresscounselor. Astrid kan je op een persoonlijke manier helpen je stressniveau te verlagen en kijkt hierbij naar een combinatie van voeding, levensstijl en je huidige stressniveau. Maak een verandering en plan een eerste afspraak in!

Ook interessant voor jou

Hierdoor kun je pijnlijke borsten hebben tijdens de overgang

Lees verder

Jezelf écht leren kennen: hoe ontwikkel je meer zelfinzicht?

Lees verder

Reviews

Bij het schrijven van alle teksten en boeken heb ik de afgelopen tien jaar zeer veel redactiemedewerkers en correctoren meegemaakt, maar niets kwam ook maar in de buurt van de kwaliteit die Astrid Zwart levert. Astrid checkt de teksten niet alleen op taalgebruik en spelling, maar zelfs op inhoudelijke fouten heeft ze me attent gemaakt. Haar werk heeft mijn boek Hormoonbalans voor Vrouwen absoluut naar een hoger niveau getild. Ik wil niet meer anders.

- Ralph Moorman

‘Astrid is een professional op het gebied van stresscounseling en mindfulnesscoaching. Ze stelt de goede vragen en helpt je daardoor zelf inzichten te krijgen. Daarnaast geeft ze tips en adviezen over hoe je thuis zelf aan de slag kunt. Een fijn persoon en een goede coach/gesprekspartner!’

- Daphne

Astrid houdt van de puntjes op de i. Niet alleen als het gaat om het redigeren van teksten maar ook inhoudelijk. Ze is zeer deskundig op het gebied van voeding en gezondheid. Ze denkt pro-actief mee, werkt zelfstandig en heeft vaak aan een half woord al genoeg. Haar Engels is uitstekend. Daarbij is ze ook nog eens ontzettend aardig. Heerlijk om haar in mijn team te hebben.

- Marjolein Dubbers

GRATIS

gezondheidstips

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.