In onze dagelijkse voeding zijn er veel stoffen die we tekortkomen. Zeker als je vegetarisch of veganistisch eet is de kans groot dat er wat voedingsstoffen zijn die je mist in je dagelijkse dieet. Het missen ervan kan namelijk verscheidene gezondheidsklachten als gevolg hebben. Daarom behandelen we in deze blogpost wat de meest gemiste voedingsstoffen zijn en hoe je deze toch binnen kunt krijgen door ze in je voeding te verwerken.
IJzer
IJzer is goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit in je bloed dat zuurstof door je lichaam vervoert. Ijzer verkrijgen we via zowel plantaardige als dierlijke producten. Bij een tekort aan ijzer ben je vaak vermoeid, rusteloos, snel buiten adem en heb je een bleke huid. Veel mensen met een ijzergebrek ervaren ook duizeligheid. Voeding waar veel ijzer in zit zijn rund- of lamsvlees. Ook in volkorenproducten (zoals brood), peulvruchten en noten zitten hoge ijzergehalten.
Zink
Zink is onderdeel van vele enzymen in het lichaam, nodig om processen in het lichaam mogelijk te maken. Het zorgt onder andere voor de opbouw van eiwitten, vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt. Bij een zinktekort heb je vaak last van verminderde smaak en reuk, haaruitval, verminderde eetlust en een verminderd afweersysteem. Als je zinktekort hebt zijn vlees, zuivel en vis goed om deze weer op niveau te brengen. Veganistische opties zijn zaden, peulvruchten en noten.
Jodium
Jodium is een mineraal dat nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn ontzettend belangrijk voor de stofwisseling, groei en energiehuishouding. Wanneer het lichaam jodium tekort komt, gaat de schildklier traag werken en zwelt deze op. Dit kan ervoor zorgen dat je je vermoeid voelt, het vaak koud hebt en in gewicht aankomt. Omdat de schildklier in de eerste instantie jodium opslaat, kan het jaren duren voordat je erachter komt dat je een jodiumtekort hebt. Dit tekort kun je aanvullen met vis, eieren, zuivelproducten of zeewier. Vaker sushi eten, dus!
Vitamine D
Ook Vitamine D is essentieel voor een gezond lichaam. Het ondersteunt de botten en het gebit. Ons lichaam produceert vitamine D aan de hand van zonlicht, maar zeker in de wintermaanden zijn er veel mensen die deze vitamine tekortkomen. Om deze reden wordt een tekort vaak geassocieerd met een seizoensgebonden depressie. Bij een vitamine D-tekort heb je wellicht vaker last van bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook kun je kramp of pijn in de spieren en gewrichten ervaren en vaker vermoeid of lusteloos zijn. De botten zijn tevens gevoeliger voor breuken. Vitamine D zit onder andere in veel vis en vlees (met name rund). Paling neemt daarbij de leiding, met 20,4 microgram vitamine D per 100 gram paling.
Calcium
Calcium zit met name in melkproducten. Net als vitamine D zorgt het voor het onderhoud van botten en gebit. Dat komt omdat vitamine D de aanmaak van calcium stimuleert. Ook zorgt het voor een goede werking van zenuwen en spieren. Wanneer je niet genoeg calcium binnenkrijgt merk je dit echter zelden, waardoor je er extra aandacht aan moet besteden. Je kunt mogelijk tintelingen of een doof gevoel in je lichaam ervaren. Yoghurt, kaas en melk zijn allemaal rijk aan calcium. Ook bladgroenten bevatten deze stof.
Waar te beginnen?
Als je vermoedt dat je een of meerdere van deze stoffen tekort komt, is het belangrijk dat je daar actief naar handelt en je dieet aanvult met de nodige voedingen. Astrid van AZ-co kan je helpen je voeding, en daarmee je hormonen, in balans te brengen. Door coaching helpt ze je evenwicht te vinden tussen voeding en beweging en leert ze je omgaan met stress. Stress speelt namelijk een grote rol bij buikproblemen. Zet dus nu jouw eerste stap naar een evenwichtig leven!